Ránézésre egyszerűnek tűnik, hiszen csak pár alapanyagra van szükség, azonban a végeredmény már nem minden esetben rózsás. Ezzel a recepttel nemcsak ízletes, hanem ropogós uborkákat kapunk.
Hozzávalók:
- 5 l-es befőttes üveg
- 3.5 kg uborka
- 3 szelet kovászos kenyér
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csomag friss kapor
- 5 púpozott evőkanál só
- Melegvíz
Forraljunk fel vizet a vízforralóba, közben pedig pirítsuk meg a kenyereket! A forró vizet öntsük egy tálba és tegyük bele a sót. Amíg a víz kihül, addig alaposan mossuk meg az uborkákat, majd vágjuk le mindkét végét és végül hosszanti irányba tegyünk vágást egyik és a másik oldalról is. Így az uborkát nemcsak jobban átjárja a folyadék, hanem sokkal egyszerűbb tálalni is. A fokhagyma gerezdeket pucoljuk-, a kaprot pedig mossuk meg!
Rétegek a következőképpen alakulnak az üvegben:
Először tegyünk egy szelet pirítós kenyeret az üveg aljára, majd kerüljön rá a fokhagyma és a kapor fele! Ezután állítva helyezzük bele az uborkákat. Ha már csak pár centi hiányzik az üvegből, akkor tegyük rá a maradék kaprot és öntsük rá a meleg, de nem forró sós vizet. A végén tegyük rá a maradék pirítós kenyeret, Majd fedjük le egy kis tányérral!
Most jön a leglényegesebb rész:
Lehetőség szerint délelőtt készítsük el, s tegyük napsütéses helyre! Olyan napot válasszunk, amikor egész nap süt a nap így estére valószínű hogy beopálosodik a víz. Ha ezt elérjük, utána már csak melegen kell tartanunk az üveget, de mindenképp árnyékban! Ezt fogja megóvni attól hogy az uborkák megpuhuljanak! A második nap végére már elképzelhető, hogy elkészült az uborkánk, ezt folyamatos kóstolással tudjuk ellenőrizni! Amennyiben késznek érezzük, úgy egyesével öblítsük le az uborkákat, majd helyezzük egy tároló edénybe, s a végén szűrjük rá a sós folyadékot! A tárolóedényeket tegyük a hűtőbe! A kovászos uborka másik titka, hogy mindig jéghidegen fogyasszuk, mert úgy a legfinomabb!
Ha nagyobb tárolókra lenne szükséged, itt beszerezheted őket!